Plis o pomoc
bibi: Jaką drogę przebyło w czasie 2000 sekund , jeżeli przez połowę czasu poruszało się ruchem
jednostajnym z prędkością 10 m/s , a po tym czasie prędkość wzrastała równomiernie o 5 m/s co
10 sekund
18 mar 16:13
Rivi: 1000s*10m/s=10000m
pozostałe 1000 sekund ja bym dał ciągiem,
a1=10
r=5
a100=505
S100=...
i do S100 dodać te 10000m pierwsze.
założyłem, że w 1005 sekundzie ma prędkość 15 m/s. Ew może być w 1000...
18 mar 16:32
Rivi: "zalożyłem 1005 sekundzie ma prędkość 15 m/s. Ew może być w 1000..."
tfu, w 1010, nie w 1005
18 mar 16:33
bibi: nie rozumiem tego zadania i tych twoich odpowiedzi czy bys mógł / mogła dokładniej wszystko
podac
18 mar 16:41
Mila: a moze drugą cześc drogi tak
| | at2 | | 5m/s2*(1000s)2 | |
S= |
| = |
| =5000000/2m=2500km |
| | 2 | | 2 | |
18 mar 16:41