matma
nick: Witam

Jak ktoś umie to proszę o pomoc

Wiedząc, że x= 3+2
√2 y= 3−
√2 Oblicz:
x+y
x−y
y−x
x*y
18 mar 16:05
Mila: po prostu podstaw za x i y.Napisz to zobaczymy,gdzie robisz bład
18 mar 16:10
nick: 3+2√2 + 3−√2 = 12√2 ?
18 mar 16:12
nick: 3+2√2 − 3−√2= 2 ?
18 mar 16:14
nick: 3−√2− 3+2√2= −2 ?
18 mar 16:17
nick: 3+2√2*3−{2}= 18√2 ?
18 mar 16:18
Mila: 3+2√2+3−√2=3+3+2√2−1√2=6−√2 spróbuj jeszcze raz
18 mar 16:20
Mila: przy mnożeniu weż w nawiasy (3+2√2) (3−√20) mnożysz tak
(a+b(c−d)=ac−ad+bc−bd
18 mar 16:23
Mila: zbubiłam nawias (a+b)(c−d)
18 mar 16:24
nick: (3+2√2)(3−√2)= 9−3√2+6{2}− 2√4
18 mar 16:29
Mila: tak tylko uporzadkuj
18 mar 16:30
nick: =9+
√16= 9*4=36
18 mar 16:35
nick: dobrze czy raczej tak = 9−16 =−7
18 mar 16:45
Mila: 9−3√2+6√2−2*2=9−4 −3√2+6√2=5+3√2 teraz wróćmy do odejmowania chyba ,ze masz
pytania
18 mar 16:45
Mila: a powiedz z kąd √16 jak to robisz
18 mar 16:46
nick: mnożę te wszystkie liczby pod pierwiastkami czyli 2*2*4= 16
18 mar 16:47
Mila: nie wolno mozesz wykonywać dziaąłnia na liczbach przed pierwiastkami
2√3+4√3=6√3 10{2}−3√2=7√2
mnozysz jeżeli jest √3*√3=3 bo =√9=3
3√5*2√5=6*√25=6*5=30
18 mar 16:51
nick: czyli można mnożyć liczby pod pierwiastkami tylko wtedy gdy są takie same ?
a gdyby było 3√5 * 2√4 ?
18 mar 16:57
Mila: pokazałam na takich samych ale mozna

3
√5*2
√4=6
√20 z tym ,z eto liczyłabym tak
3
√5*2*2=3
√5*4=12
√5
18 mar 17:01
nick: to wtedy : 3√5*2√4 = 6√20 czy 12√5 ?
18 mar 17:07
Mila: 6√20=6√4*5=6*2√5=12√5
18 mar 17:08
nick: ( 3+2√2) − (3−√2) = 3+2√2−3+√2=2√2
18 mar 17:20
Mila: 3 sie redukują ale zostaje 2√2+√2=2√2+1√2=3√2
18 mar 17:23
nick: (3−√2)−(3+2√2) = 3−√2−3−2√2= −2√2
18 mar 17:24
Mila: −√2−2√2=−1√2−2√2=−3√2
18 mar 17:25
nick: dobrze , już zrozumiałam
18 mar 17:26
Mila:
18 mar 17:27