Morze ktoś to rozwiązać. Wyznacz średnią arytmetyczną , medianę i dominantę z ty
michał: Morze ktoś to rozwiązać. Wyznacz średnią arytmetyczną , medianę i dominantę z tych liczb: 22,
12, 10, 8, 6, 2
18 mar 13:42
michał: proszę o pomoc
18 mar 13:48
Czarownica: | | 2+6+8+10+12+22 | | 60 | |
średnia arytmetyczna= |
| = |
| =10
|
| | 6 | | 6 | |
| | 8+10 | |
mediana = przy parzystej ilości liczb to średnia dwóch środkowych wyrazów, czyli |
| =9 |
| | 2 | |
18 mar 13:48
Czarownica: dominanty nie można wyznaczyć = dominanta to inaczej moda i jest to wartość występująca
najczęściej
18 mar 14:00
michał: a można jeszcze wyznaczyć wariancję i odchylenie standardowe, był bym bardzo wdzięczny
18 mar 14:05
Czarownica: wariancja
w = U{(2−10)
2 + (6−10)
2
| | 64+16+4+4+144 | |
+(8−10)2+(10−10)2+(12−10)2+(22−10)2}{6}= |
| =38,67
|
| | 6 | |
odchylenie standardowe to pierwiastek z wariancji"
o=
√w=
√38,67=6,22
18 mar 14:24
michał: dziękuje bardzo, dzięki tobie może w końcu zdam
18 mar 14:28