Równania wielomianowe
AeS: Dopóki są przykłady typu: 3x2 + 5x2 − 12x − 20 =0 , to wszystko jest w porządku... Ale w
drugiej połowie zadania pojawiają się cztery podpunkty...z którymi nie mogę sobie poradzić
tak, aby zgadzały się z poprawną odpowiedzią z tyłu ćwiczeniówki...
To jeden z tych przykładów: 2x3 + 7x2 + 7x + 2 = 0 , a odp....to x ∊ {−2, −1, −12}
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć...jak rozwiązać to równanie?
18 mar 13:17
jo: = (2x3 + 2) + (7x2 +7x) = 2(x3+1) + 7x(x+1) = 2(x+1)(x2−x+1) +7x(x+1) =
(x+1)(2(x2−x+1)+7x) = (x+1)(2x2−2x+2+7x) = (x+1)(2x2+5x+2) = 0
drugi czynnik rozwiązać za pomocą delty i będzie (x+1)(x+2)(2x+1)=0 a stąd już sobie
poradzisz.
18 mar 13:44
Gustlik: Można sobie poradzić twierdzeniem Bezout i schematem Hornera:
"Kandydaci" na pierwiastek:
Schemat Hornera:
2 7 7 2
1 2 9 16 18
−1 2 5 2 0 ← −1 jest pierwiastkiem
(x+1)(2x
2+5x+2)=0
dalej Δ, x
1, x
2....
Polecam ten sposób, bo jest szybki i nadaje się do rozwiązywania większości wielomianów,
polecam go równiez dla osób nie potrafiacych grupować i rozbijać współczynników.
19 mar 01:39