kwadrat
biedronka:

oblicz jaką część pola całego kwadratu stanowi pole figury koloru zielonego na
rysunku.wierzchołki wielokąta wpisanego dzielą boki kwadratu w stosunku 1:1 lub 1:2
18 mar 12:12
biedronka:

i jeszcze dwa rysunki do tego samego zadania
pomóżcie bo nie wiem jak mam je zrobić
18 mar 12:18
biedronka: widzę że ucieło całe zadanie więc napisze je jeszcze raz
oblicz jaką częśc pola całego kwadratu stanowi pole figury zakreskowanej na rysunku.
wierzchołki wielokata wpisanego dzielą boki kwadraru w stosunku 1:1 lub 1:2
18 mar 13:45
biedronka: pomóżcie proszę
18 mar 14:48
ICSP: Sory ale tutaj nie ma żadnego zielonego...
18 mar 14:48
biedronka: chodzi o pole figury gdzie jest kreskowana linia to własnie powinno być zielone cały ten środek
a do okoła ta przerywana linia która narysowałam na tych rysunkach
18 mar 15:01
ICSP:

Kropki oznaczają pola odpowiednich trójkątów.
Przyjmijmy jako bok kwadratu 2.
Wtedy pole całego kwadratu będzie równe 4
| | 1 | |
Pole czerwone będzie równe |
| |
| | 2 | |
Pole niebieskie będzie równe 1
Pole zielone:
18 mar 15:07
ICSP: Kolejne też zrobić czy już sobie poradzisz. Robi się Analogicznie
Oczywiście jeśli pyta się jaką cześć trzeba jeszcze podzielić:
Wyrażając w % to będzie 37,5%
18 mar 15:08
biedronka: oki dzieki
18 mar 15:11
Czarownica:

| | 1 | |
a) podstawa trójkąta to przekątna kwadratu o boku |
| a, czyli z zależności, że przekątna |
| | 2 | |
kwadratu to d=a
√2 mamy:
wysokość trójkąta wynosi: długość przekątnej dużego kwadratu − połowa przekatnej małego
kwadratu
czyli mamy:
P
duży kwadrat = a
2
| | 3 | |
Ptrójkąt = |
| Pduży kwadrat
|
| | 8 | |
18 mar 15:11
biedronka: jak możesz to zrób ja spróbuje zrobić sama i porownam,jeszcze raz dzieki
18 mar 15:12
ICSP:

Przyjmujemy bok jako 3
pole kwadratu 9
pole niebieskie: 1
9 − 4*1 = 5
| | 5 | |
Odp. |
| . Ewentualnie jak chcesz to zamień sobie na procenty. |
| | 9 | |
18 mar 15:18
biedronka: potrzebne w ułamkach,nie trzeba w procentach a w c wyjdzie 2 a w d 12,hm nie jestem pewna
18 mar 15:38
biedronka: proszę sprawdź jeszcze ci d zadanie
18 mar 15:51
artur: Mozna obliczyć pole trójkątów
| | 1 | |
wiedząc że pole trójkąta to |
| a * h
|
| | 2 | |
obliczamy
do zadania c będzie to wyglądać tak
| | a | | a | | a | | 2a | | 2a | | a | | 2a | | 2a | |
[( |
| * |
| )+( |
| * |
| )+( |
| * |
| )+( |
| * |
| )]/2
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | a2 | | 1 | |
cały kwadrat to a2 więc |
| /a2 wynosi |
|
|
| | 2 | | 2 | |
pozostałe podobnie
18 mar 15:53
biedronka: dzieki tylko nie wiem czemu w d wyszło mi 12 a w odpowiedziach jest 1936
18 mar 16:09
biedronka: już mam i zadanie d wyszło mi 1936 dzieki wszystkim za pomoc
18 mar 16:18
dar: dlaczego w pierwszym przykładzie czerwone pole to 1/2 a niebieskie 1 ?
skąd te założenie ?
19 mar 13:36
ICSP: Po prostu przyjąłem jednostkę 2 jako bok. Połowa boku to 1. Reszta ze wzorów na pole trójkąta i
kwadratu. Mozesz sobie również przyjąć dowolną inną jednostkę.
19 mar 13:40
dar: kurcze, a ja kminię od rana, nawet skoków nie oglądałem..

dzieki bardzo.
ps. w przykładzie c powinno byc 1/2 , a nie jak pisze biedrona = 2.
19 mar 14:00