a
lalalalala: Jak wyznaczyć asymptoty funkcji f(x)=x+e−x ?
wiem, co trzeba zrobić po kolei, ale granica przy liczeniu a wychodzi 0, więc wynik nie zgadza
się z odpowiedzią
18 mar 00:00
Jack:
kiepsko liczysz... napisz krok po kroku jak Ci to wychodzi.
18 mar 01:44
lalalalala: f(x)=e
−x
asymptoty pionowej od razu widać, że nie ma
| | f(x) | |
teraz ukośna, ma być lim x→∞ |
| , czyli:
|
| | x | |
| | x+e−x | | 1−e−x | |
lim x→∞ |
| =H lim x→∞ |
| = 0
|
| | x | | 1 | |
| | x+e−x | | 1−e−x | |
lim x→−∞ |
| =H lim x→∞ |
| =−∞
|
| | x | | 1 | |
Czyli wspólczynnik a nie wychodzi, więc b nie ma sensu już liczyć. A w odpowiedziach jest y=x
asymptota ukośna.
18 mar 08:51
jo: Granica w nieskończoności = 1
18 mar 10:21