bardzo trudne
humanista: witam. Mam problem z pewnym zadaniem. Próbowałem na różne sposoby i za każdym razem wychodziły
mi jakieś ułamki( ma wyjść podobno liczba całkowita). proszę pomóżcie

!
13+
13+0,(3)
17 mar 23:35
Eta:
podziel na kalkulatorze 1: 3 = 0, 3333333333333333..... = 0,(3)
17 mar 23:39
Godzio :
... = 1

? "bardzo trudne"
17 mar 23:39
Eta:

dla
Godzia
17 mar 23:40
Godzio :
17 mar 23:41
humanista: to jakim cudem 0,(9) byłoby równe 1 ? Jedna liczba zapisana na dwa sposoby?
17 mar 23:42
Eta:
0,(9) = x /*10
9,(9)= 10x
−−−−−−−−−−−−−
odejmujemy
9,(9) − 0,(9) = 10x −x
9= 9x
to x= 1 , czyli 0,(9) = 1
17 mar 23:48
Eta:
0,(3) = x /*10
3,(3) = 10x
i odejmujemy:
3,(3) − 0,3) = 10x −x
3= 9x
tylko 0,(9) =
1 ....... zapamietaj
17 mar 23:50
Eta:
poprawię zapis :
i odejmujemy: 3,(3) − 0,(3)= 10x −x
17 mar 23:52
humanista: dzięki, teraz rozumiem
17 mar 23:56
Eta:
I o to chodzi
18 mar 00:06