matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz dziedzinę i skróć wyrażenie:
Janek:
pomocy. Wyznacz dziedzinę i skróć wyrażenie:
x
3
−8
2−x
17 mar 23:06
tysia :
dziedzina 2−x≠0 tz x≠2 skracamy
x
3
−2
3
(x−2)(x
2
+2x+4)
(x−2)(x
2
+2x+4)
=
=−
=x
2
+2x+4
2−x
x−2
2−x
17 mar 23:57