Ciąg arytmetyczny
Patkaa921: Liczby 2x−3, 5x, x−7 są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego.Wyznacz liczbę x
17 mar 23:04
ceaser I: 5x−(2x−3)=(x−7)−5x
17 mar 23:23
Patkaa921: tak wiem, wiem że odp to −10/7
a muszę gdzieś podczas liczenia robić bład ale gdzie?
5x−(2x−3)=x−7−5x
5x−2x+3−x+7=0
−3x+10=0/:(−3)
x=10/3 a to zły wynik
17 mar 23:32
Godzio :
2 * 5x = (2x − 3) + (x − 7)
10x = 3x − 10
7x = −10
17 mar 23:34
Patkaa921: nie rozumiem skąd to 2*5x
17 mar 23:40
dero2005:
w ciągu arytmetycznym
jest wzór na wyraz ciągu
2*a
n = a
n−1 + a
n+1
gdzie
a
n − wyraz środkowy
a
n−1 − wyraz poprzedzający
a
n+1 − wyraz następny
U ciebie
a
n = 5x
a
n−1 = 2x−3
z
n+1 = x−7 stąd
2*5x = (2x−3) + (x−7)
18 mar 07:20