;)
zocha: Przekrojem osiowym walca jest prostokąt, którego przekątna ma długość 12 cm i tworzy z
wysokością kąt 30o. Oblicz powierzchnię boczna tego walca i jego objętość.
17 mar 22:35
Eta:

Co ty
zocha ? .... już drugi dzień startujesz z tym samym zadaniem?
Wczoraj podałam Ci linka ... i nic?
przepiszesz gotowca i nic się przez to nie nauczysz

korzystając z trójkąta prostokątnego o kątach; 30
o, 60
o, 90
o
mamy: 2a=d= 12
to 2r= a= 6 => r= 3 cm
a
√3= H= 6
√3
V= πr
2*H = 9*6
√3 π= 54
√3π cm
3
P
b= 2πr*H= 36
√3 π cm62
17 mar 23:26