strzyżenie trawnika
silencee: Jednej z sióstr strzyżenie trawnika zajmuje 20 min, a drugiej 30 min. Jak długo będą strzygły
trawnik jeżeli będą pracowały razem?
17 mar 22:15
Eta:
| | 1 | |
1 siostra w ciągu 1 minuty wykona |
| całej pracy
|
| | 20 | |
| | 1 | |
2 siostra w ciągu 1 minuty wykona |
| całej pracy
|
| | 30 | |
Pracując razem w ciągu 1 minuty wykonają
| 1 | | 1 | | 3+2 | | 1 | |
| + |
| = |
| = |
| całej pracy
|
| 20 | | 30 | | 60 | | 12 | |
zatem : całą pracę obydwie wykonają w ciągu
12 minut
18 mar 01:33
Zen64:
Podobne zadania najlepiej traktować w "kategoriach fizycznych"
W−praca do wykonania
| | W | |
Pn= |
| −"moc" n− tej osoby
|
| | tn | |
P=∑P
n
18 mar 08:09