oblicz objetość
Aleksander: Pole powierzchni bocznej walca jest równe 64√3π,a przekątna przekroju osiowego tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt 60o.Oblicz objętość tego walca.
17 mar 22:09
jola: 1.Kąt rozwarcia stożka ma 60 stopni, a jego pole podstawy jest równe 16 π cm.
Oblicz objętość stożka.
Rozwiązanie:
Wzór na objętość stożka:
V=\frac{1}{3}PpH
Pp=16\pi cm2
Ze wzoru na Pp znajdujemy promień:
Pp=\pi r2
\pi r2=16\pi
r2=16
r=4 cm
Ponieważ kąt rozwarcia stożka wynosi 60 stopni, zatem przekrój osiowy tego stożka jest
trójkątem równobocznym o boku równym 2r czyli 8 cm. Zatem wysokość h tego trójkąta jest też
wysokością H stożka. Korzystamy ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego:
h=\frac{a\sqrt{3}}{2}
gdzie a=2r=8cm
H=\frac{8\sqrt{3}}{2}
H=4\sqrt{3}
Obliczamy objętość stożka:
V=\frac{1}{3}*16\pi *4\sqrt{3}
V=\frac{64}{3}\pi \sqrt{3}
2.Przekątna przekroju osiowego walca ma 8 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem
30(stopni).Oblicz pole powierzchni bocznej walca.
Rozwiązanie:
Przekątna przekroju osiowego walca tworzy z wysokością walca H kąt 60 stopni a z podstawą walca
30 stopni. Mamy tu do czynienia z trójkątem prostokątnym 30,60 i 90 stopni, gdzie H=a, 2r=a√3
i 8=2a. Stąd otrzymujemy:
H=4cm
2r=4√3
stąd r=2√3
Pb=2πrH
Pb=2π·2√3·4
Pb=16π√3 cm²
17 mar 22:10
jola: na 100% dobrze jest
17 mar 22:10
jola: to drugie zadanie nie do tego sory
17 mar 22:11