geometria analityczna
blondynka123456789: geometria analityczzna blondynka123456789: Mając dane wspólrzędne wierzchołków A(−4:−2) i
B(2;1) trójkąta równobocznego ABC,oblicz odległość punktu przecięcia się wysokości tego
trójkąta od wierzchołka C prosze kochani błagam
17 mar 22:00
octahedron: Długość boku AB wynosi √(−4−2)2+(−2−1)2=√45=3√5
wysokości w tym trójkącie równobocznym mają długość |AB|√32 i przecinają się w 13
długości od wierzchołka, czyli 13|AB|√32=13*3√5*√32=√152
17 mar 22:25
octahedron: powinno być 23 długości od wierzchołka, czyli √15
17 mar 22:29
blondynka123456789: a obliczenia ja jestem zmęczona a jutro mam masakre3
17 mar 22:29
octahedron: Korzystam z właściwości trójkąta równobocznego. Można wyznaczać równania prostych zawierających
wysokości, szukać punktu przecięcia o obliczać jego odległość od C, ale to mordęga...
17 mar 22:34
blondynka123456789: no masakra to cala filozofia
17 mar 22:39