zadanie z kula
Anarion: Promień kuli zwiększono tak , że pole powierzchni wzrosło o 44%. O ile procent wzrosła jej
objętość ?
17 mar 21:59
ICSP: x − pole kuli
1,44x − pole kuli po zwiększonym promieniu
Objętość :
k
3 = 1,728
Odp. Objętość wzrośnie o 72,8%. Chyba tak pewien nie jestem bo nie lubie podobieństwa figur.
17 mar 22:02
jola: r − pierwotny promień
R − promień po powiększeniu
x − o tyle wzrosła objętość
P₁ = 4πr²
P₂ = 4πR²
P₂ = P₁ + P₁ * 44% = P₁ * 144%
P₂ = P₁ * 144%
4πR² = 4πr² * 144% |*(100/4π)
100R² = 144r²
R = r √(144/100) = 12r/10 = 1,2 r
V₁ = 4πr³/3
V₂ = 4πR³/3
V₂ = V₁ + V₁*x
x = (V₂ − V₁)/V₁ = (4πR³/3 − 4πr³/3)/4πr³/3 = (R³ − r³)/r³ = (1,728r³ − r³)/r³ = 0,728 = 72,8 %
17 mar 22:06
jola: zgadza sie
17 mar 22:06
17 mar 22:08
jola: dzieki troche sie podszkoliłam
17 mar 22:08
Eta:
I to jest właśnie "urok" podobieństwa , ......... sekunda liczenia
17 mar 22:09
jola: ale jakby co moge liczyc na pomoc?
17 mar 22:12