Pomocy !!!!!
patiqq: Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa, którego podstawą jest kwadrat o polu 49 cm2, a
wysokość ściany bocznej jest o 3 cm dłuższa od krawędzi podstawy.
Proszę także o narysowanie rysunku .'
17 mar 21:45
jola: Dane:
Pp= 49 cm2
h= a +3cm
Szukane:
Pc =?
Rozwiązanie:
1. Obliczam długość podstawy.
P= a2
49 cm2 = a2
a=7 cm
2. Obliczam wysokość ściany bocznej
h= a+3
h= 10 cm
3. Obliczam pole całkowite ostosłupa.
Pc=a2 + 4 * 1/2 a * h
Pc= 49 + 2 * 70
Pc= 189 (cm2)
Odpowiedź: Pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa wynosi 189 cm2
mi tez pomogli to i ty masz pomoc pozdrawiam
17 mar 21:48
patiqq: Bardzo bardzo dziękuję
17 mar 21:56
jola: nie ma sprawy
17 mar 21:57
patiqq:
17 mar 22:02