Wartość funkcji wymiernej
AeS: Oblicz wartość funkcji wymiernej F dla podanego obok argumentu, jeśli:
| | 32−x2 | |
F(x) = |
| ; −3 |
| | 2x3 + 8x2 + 5x +20 | |
| | 32−(−3)2 | | 32 − 9 | | 23 | |
F(−3) = |
| = |
| = |
| |
| | 2(−3)3 + 8(−3)2 + 5(−3) + 20 | | −54 + 81 − 15 + 20 | | 32 | |
Odpowiedź w ćwiczeniówce mówi, że F(−3) wynosi 1...

Co robię nie tak?
17 mar 21:38
jola: c)x= −3
32 − x² 32−(−3)² 32−9
F(x)=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
2x³ − 8x² + 5x + 20 2*(−3)³−8*(−3)²+5*(−3)+20 −54−72−15+20
= 23/−15=−1 8/15
17 mar 21:41
AeS: | 32−9 | | 23 | |
| = |
| |
| −54+72−15+20 | | 23 | |
Dziękuję, zauważyłam dopiero teraz, że zrobiłam błąd rachunkowy... 8x9 = 72
17 mar 21:48