geometria analityczzna
blondynka123456789: Mając dane wspólrzędne wierzchołków A(−4:−2) i B(2;1) trójkąta równobocznego ABC,oblicz
odległość punktu przecięcia się wysokości tego trójkąta od wierzchołka C
prosze kochani błagam
17 mar 21:17
17 mar 21:21
jola: tam jest bardzo zblizone
17 mar 21:22
blondynka123456789: prosze o pomoc bo jutro mam egzamin poprawkowy i inne przedmioty masakra
17 mar 21:25
jola: ok
17 mar 21:26
jola: 22.00 bedzie cale ok?
17 mar 21:26
blondynka123456789: błagam bo oszaleje z tą matmą
17 mar 21:27
dero2005:

obliczam dł odcinka |AB| (długość boku)
|AB| =
√(2+4)2 + (1+2)2 =
√45 = 3
√5
ponieważ trójkąt jest równoboczny |AB| = |BC|
| | √135 | |
h = |CD| = √|BC|2 − |BD|2 = |
| |
| | 2 | |
17 mar 22:01