oblicz-wyrażenia wymierne
Patryk: proszę o pomoc
Dwaj rowerzyści wyjechali równocześnie na trasę dł 36km.szybkość pierwszego rowerzysty była o 6
km/h większa niż szybkość drugiego i pokonał on trasę w czasie o godzinę krótszym niż
drugi.Oblicz średnie szybkości obu rowerzystów.
17 mar 21:08
17 mar 21:10
jola: Dane:
s = 36km
v1 = x + 6
v2 = ?
t1 = y − 1
t2 = y
S=V*t
xy=36
(x+6)(y−1)=36
y=36/x
(x+6)=(36/x − 1)=36
36 − x − 6 + 216/x = 36 //*x // *(−1)
x2 − 30x − 216 = −36x
x2 + 6x − 216 = 0
x=12 v x=18
Średnia szybkość pierwszego rowerzysty wynosi 18km/h, a średnia szybkość drugiego rowerzysty
wynosi 12km/h
17 mar 21:11