prosze o rozwiązanie
Dawid: Proszę o rozwiązanie
Liczby(2,x,8) tworzą ciag geometryczny, który nie jest monotoniczny.Wówczas
a)x=4
b)x=−4
c)x=4 lub x=−4
d)x=5
17 mar 21:00
zdesperowany student: c
17 mar 21:01
Dawid: a móglbyś to rozpisać ? bo niestety nie satysfakcjonuje mnie sama odpowiedz
17 mar 21:02
zdesperowany student: x2=2*8=16 x=−4 x=4
17 mar 21:03
ICSP: który nie jest monotoniczy oczywiście dla x = 4 ciąg będzie monotoniczy więc jedynym x
spełniającym warunki zadania jest x = −4
Odp. b
17 mar 21:06
jola: Liczby(2,x,8) tworzą ciąg geometryczny, który nie jest monotoniczny.
"Jeśli iloraz q jest ujemny, to ciąg geometryczny nie jest monotoniczny (jest naprzemienny)"
a₁ = 2, a₂ = x, a₃ = 8 i q < 0
q = a₂/a₁
q = a₃/a₂
stąd
x/2 = 8/x
x² = 16
x₁ = √16 = 4 i x₂ = − √16 = − 4
x₁ = 4 → q = 4/2 = 2 > 0 (odrzucamy to rozwiązanie, bo zał. q < 0)
x₂ = − 4 → q = −4/2 = − 2 < 0
Odp. Dla x = − 4 ciąg nie jest monotoniczny, czyli odp. b)
17 mar 21:07
zdesperowany student: no tak nie przeczytalem dokladnie zadania
17 mar 21:08
jola: i jak tu wierzyc ludziom
17 mar 21:12
Dawid: ok dzieki
17 mar 21:22