równanie
Daniel: Pomocy W sklepiku szkolnym jest woda z sokiem zmieszana w stosunku 1:1. Ze szklanki odlano 1/4
mieszaniny i dolano do pełna wody. Po dolaniu wody, soku w szklance było? Ponownie proszę o
pomoc
17 mar 20:52
jola: x − ilość soku
y−ilość wody
x=y (bo są w stosunku 1:1, zatem tyle samo soku co wody)
(x+y)−(1/4)(x+y)+y=(y+y)−(1/4)(y+y)+y=2y−(1/4)*2y+y=2y−(1/2)y+y=3y−(1/2)y=(5/2)y
x

(5/2)y]=y

(5/2)y]=1:(5/2)=1*(2/5)=(2/5)=(40/100)=40%
Chyba będzie tak, jest trochę późno ale wydaje mi się że jest oki, jakby co daj znać
17 mar 20:56
Eta:
na początkuw szklance było :
12 wody i
12 soku
po odlaniu
14 tej mieszaniny
zabrano
14*
12 soku , czyli
18 szkl.soku
to w szklance zostało:
12 soku −
18 soku( odlanego) =
38szkl. soku
Po dolaniu wody nic się nie zmieniło, dalej jest tam
38 szklanki soku
i
58 szkl. wody
odp:
38 szkl. soku pozostało
17 mar 21:13
Daniel: Dzięki.
17 mar 22:49
Eta:
17 mar 23:02