dero2005:
Dane:
x
P = −6 x
Q = 4
y
P = −1,5 y
Q = 3,5
I sposób
(2x−x
P−x
Q)(x
P−x
Q) + (2y−y
P−y
Q)(y
P−y
Q) = 0
(2x + 6 − 4)(−6 − 4) + (2y +1,5 − 3,5)(−1,5 − 3,5) = 0
(2x+2)(−10) + (2y − 2)(−5) = 0
−20x−20 −10y+10 = 0
−20x −10y −10 = 0 |:(−10)
2x + y + 1 = 0
y = − 2x−1
y = − 2 x − 1
II sposób
− wyznaczamy równanie prostej odcinka |P,Q|
a =
3,5+1,54+6 =
510 =
12
y =
12(x+6)−1,5
y =
12x + 1,5
− wyznaczamy środek odcinka |PQ|
| | −6+4 | | −1,5+3,5 | |
S = ( |
| , |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
S = ( −1 , 1)
− wyznaczamy prostą prostopadłą do odcinka |PQ| i przechodzącą przez punkt S (symetralną
odcinka)
| | −1 | | −1 | |
a1 = |
| = |
| warunek prostopadłości
|
| | a | | 12 | |
a
1 = −2
y
1 = −2(x+1)+1
y
1 = −2x−2+1
y1 = −2x−1