A
:( Trygonometria:

Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Oblicz długość boku x, zaznaczonego na rysunku poniżej z dokładnością do 0,1 cm
17 mar 20:04
ICSP: cos 20
o = 0,9397
Weź kalkulator i dokończ.
17 mar 20:06
:( Trygonometria:
17 mar 20:08
morfepl: bez przesady, to zadanie rozwiązujesz tak samo jak poprzednie
17 mar 20:12
17 mar 20:13
ICSP: Trochę długi ten link:(
17 mar 20:13
:( Trygonometria: nie mogę policzyć tego x/15=cos 20
17 mar 20:17
:( Trygonometria: to trzeba cos z 20 stopni czy jak?
17 mar 20:17
ICSP: To pomnóż.
17 mar 20:18
ICSP: przecież napisałem ci wyżej ile wynosi cos 20o. Tylko podstawić i rozwiazać równanie.
17 mar 20:18
:( Trygonometria: ale co przez co 20*0,940?
17 mar 20:19
:( Trygonometria: a nie już ok
17 mar 20:20
:( Trygonometria: a od czego to zalezy od którego się liczy czy z cos czy tg czy ctg ? na co trzeba patrzeć?
17 mar 20:24
:( Trygonometria: bo tu był cos ale dlaczego?
17 mar 20:25
17 mar 20:25
:( Trygonometria: jak w tym przykładzie wyżej jest 65 stopni to z którego się licz? tg? cos? ctg? nie rozumiem
17 mar 20:27
ICSP: x leży naprzeciw czy przy 65o ?
17 mar 20:28
:( Trygonometria: chyba przy ?
17 mar 20:29
ICSP: Pudło. Leży naprzeciw.
17 mar 20:30
ICSP: Do tego msz przeciwprostokątną. Szukasz teraz tekiej funkcji trygonometrycznej w której bok
leży naprzeciw kąta i jest w niej również przeciwprostokątna.
17 mar 20:31
:( Trygonometria: tg albo ctg tak?
17 mar 20:33
:( Trygonometria:
17 mar 20:36
:( Trygonometria:
17 mar 20:41
ICSP: Zapamiętaj jeżeli masz przeciwprostokątną to od razu odrzucasz tg i ctg.
17 mar 20:45
:( Trygonometria: to jak to policzyc bo juz nie wiem a mam jeszcze 3 zadania do zrobienia
17 mar 20:51
:( Trygonometria: jaki wzór bedzie
17 mar 20:51
17 mar 20:53
:( Trygonometria: sin chyba
17 mar 20:56
ICSP: Tak sin. Teraz tylko podstawić.
17 mar 20:57
:( Trygonometria: x/10=cos 65 tak ?
17 mar 20:58
ICSP: NIE

!
17 mar 20:59
:( Trygonometria:
17 mar 21:00
Godzio:
17 mar 21:00
:( Trygonometria: jak to bedzie? bo już nie wiem
17 mar 21:03
:( Trygonometria: ...
17 mar 21:04
ICSP: Ustaliliśmy że to sinus nie cosinus.
17 mar 21:04
:( Trygonometria: no ok ale też nie wychodzi tak jak jest w odpowiedziach
17 mar 21:07
zdesperowany student: oh boze jedyny, szkoda mi ludzi ze sie tak mecza z ta trygonometria albo nie ze mecza
trygonometrie przeciez nic prostszego nie ma niz tryg w trojkacie prostokatnym
17 mar 21:07
ICSP: | x | |
| = sin 65o nie wychodzi tka jak w odpowiedziach? |
| 10 | |
17 mar 21:08
:( Trygonometria: w odpowiedziach jest 9,1 cm
17 mar 21:10
:( Trygonometria: ok
17 mar 21:10
:( Trygonometria: jest
17 mar 21:10
ICSP: No i tyle wychodzi.
17 mar 21:10
:( Trygonometria:


a to
17 mar 21:13
ICSP: Funkcja?
Proporcje?
17 mar 21:14
:( Trygonometria: yyy
17 mar 21:22
zdesperowany student: pitagoras.
17 mar 21:23
ICSP: sinus?
cosinus?
tg?
ctg?
17 mar 21:23
ICSP: nie ta 13 to kąt.
17 mar 21:23
:( Trygonometria: ctg
17 mar 21:27
:( Trygonometria:
17 mar 21:27
ICSP: czym jest x w tym trójkącie:
przyprostokątną czy przeciwprostokątną?
17 mar 21:28
jola: prosze panstwa dac wam gotowca tego zadania?
17 mar 21:31
:( Trygonometria: przeciwprostokątna
jak masz to daj bo mam dużo jeszcze zadań do zrobienia
17 mar 21:33
:( Trygonometria: .
17 mar 21:38
jola: zaraz bedzie bo teraz robie co innego
17 mar 21:38
:( Trygonometria: mi trzeba tylko ten 1 przykład
17 mar 21:41
:( Trygonometria: .........
17 mar 21:51