Geometria analityczna
blondynka123456789: Sprawdź czy punkty A(−2;3),B(4;6),C(2{2};4+{2})są wspolliniowe
17 mar 19:47
blondynka123456789: Błagam o pomoc bo czeka mnie palka
17 mar 20:03
megg: a ten C to jaki?
17 mar 20:14
megg: 2√2 tak?
17 mar 20:15
megg:
y=ax+b
podstawiam A i B:
12=3b
b=4
6=4a+b
6=4a+4
4a=2
teraz podstaw punkt C i sprawdź czy jedna strona równa się drugiej
17 mar 20:19
dero2005:
szukamy prostej przechodzącej przez punkty A, B
y =
12(x+2)+3
y =
12x + 4
sprawdazmy czy punkt C należy do prostej
2 =
12*2 + 4
2 ≠ 5
punkt C nie leży na prostej
sprawdzamy
2 =
12*4 +4
2 ≠ 6
punkt D nie leży na prostej
Punkty A, B, C, D nie są współliniowe
17 mar 20:22
blondynka123456789: nie wiem jak a punk C to (2√2;4+√2) prosze pomóż
17 mar 20:24
blondynka123456789: dzięki chlopcy
17 mar 20:33
dero2005:
4+
√2 =
12*2
√2+4
4 +
√2 =
√2 + 4
L = P
punkty A, B, C są współliniowe
poprzednio żle odczytałem współrzędne
17 mar 21:42
blondynka123456789: Co to znaczy ze są współliniowe?
17 mar 21:52
jola: cos tu jest nie tak

!
17 mar 21:52
blondynka123456789: czyli?
17 mar 21:58
dero2005:
to znaczy że punkty A, B, C leżą na jednej prostej
17 mar 22:16
blondynka123456789: A jak Ci na imie?
17 mar 22:18
Gustlik: A(−2;3),B(4;6),C(2
√2;4+
√2)
Trzy punkty mogą wyznaczać albo jedbną prostą − wtedy wspołczynniki kierunkowe
a
AB=a
AC=a
BC, albo tworzyć trójkat, wtedy a
AB≠a
AC≠a
BC, z tym że wystarczy
sprawdzić równość (lub "różność") dwóch z nich.
Liczę współczynniki kierunkowe prostych AB i AC:
| | yB−yA | | 6−3 | | 3 | | 1 | |
aAB= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | xB−xA | | 4−(−2) | | 6 | | 2 | |
| | yC−yA | | 4+√2−3 | |
aAC= |
| = |
| =
|
| | xC−xA | | 2√2−(−2) | |
| | 1+√2 | | 1+√2 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
|
|
| | 2√2+2 | | 2(1+√2) | | 2 | |
a
AB=a
AC → punkty są współliniowe.
18 mar 00:57