Zmiana podstawy logarytmów
Mateusz: Oblicz:
log0,2527*log√31/8
prawidłowy wynik to 9 , główkuje i główkuje ale wciąż wychodzi mi x=6
Byłbym wdzięczny za pomoc przy tym przykładzie.
17 mar 19:44
Godzio: Obrazowo co tu zrobię:
log
ab * log
cd = log
ab
logcd
będę oblczać narazie b
logcd
27
log√31/8 = 3
3 * log31/8/log3√3 = 3
6 * log31/8 = 3
log3(1/8)6 =
| | log22−18 | | −18 | |
log0,252−18 = |
| = |
| = 9 |
| | | | −2 | |
17 mar 19:47
Mateusz: Skąd z log√3 zmieniło się na log3 ?
17 mar 20:15
Godzio:
Ze wzoru na zmianę podstawy logarytmu
17 mar 20:16
Mateusz: mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć jak otrzymałeś 36log31/8
17 mar 20:23
17 mar 20:35
Mateusz: wieeelkie dzięki

!
17 mar 20:41