Napisz równanie prostej
blondynka123456789: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty P({2}; −2{2}) i Q(0.5{2}+1;−4)
Blagam pilne
17 mar 19:42
Mila: | | (y2−y1 | |
znasz wzór y−y1= |
| *(x−x1) ? |
| | x2−x1 | |
17 mar 19:51
Mila: znasz ?
17 mar 19:54
blondynka123456789: nie
17 mar 19:54
Mila: jeżeli nie znasz to musisz układ równań rozwiazac podstawiasz do wzoru
y=ax+b za x i y wspólrzedne Pi Q pierwsz w nawiasie to x drugie y
nie wiem jakie są P(√2 −2√2) Q=(0,5√2+1 −4) takie?
17 mar 19:59
blondynka123456789: tak dokladnie
17 mar 20:02
Mila: y=ax+b
|−2
√2=a*
√2+b /*(−1)
|−4=a(0,5
√2+1)+b metoda przeciwnych wspólczynników
|2
√2=−a
√2−b
| −4=a*0,5
√2+a+b dodaję w pionie
2
√2−4=−a
√2+a0,5
√2+a
2
√2−4=−0,5
√2a+a
2
√2−4=a(1−0,5
√2)
−1/2=a
−4=−1/2*
√2+b
−4+0,5
√2=b
17 mar 20:19
blondynka123456789: dzięki kochana
17 mar 20:34
Mila: Mam nadzieję,ze się nie pomyliłam
17 mar 20:35
blondynka123456789: Nawet jeśli to jestem ci wdzieczna kochana jesteś
17 mar 21:04
krzysiek : wydaje mi sie ze sie pomyliles wynik ma byc : y=−4x+2√2
9 kwi 18:05