log
Suddenly: : oblicz log0,5 5 − log2 x − log4 (x−2) > log0,5 x
znajdź wartość parametru m log5 x + log5 (3x−1)= log5 (2x−m)
rozwiąż układ równać
5 log x− 4 log y=−2
0,5 log x + 2/3 log y = 3
17 mar 19:29
morfepl: | log45 | | log4x | | log4x | |
| − |
| −log4(x−2)> |
|
|
| log412 | | log42 | | log412 | |
| log45 | | log4x | | log4x | |
| − |
| −log4(x−2)> |
|
|
| −2 | | 12 | | −2 | |
| log45 | | log4x | |
| −2log4x−log4(x−2)> |
| /*(−2)
|
| −2 | | −2 | |
log
45+2log
4x+log
4(x−2)−log
4x<0
| | (5x2)(x−2) | |
log4[ |
| ]<log41
|
| | x | |
5x
−10x−1<0
Δ=120
√Δ=2
√30
ale może się gdzieś kopnąłem więc niech ktoś mnie sprawdzi
17 mar 19:47
morfepl: log5x + log5(3x−1)=log5(2x−m)
log5[x(3x−1)]=log5(2x−m)
3x2−x=2x−m
m=−3x2+3x
17 mar 19:51
morfepl: 5 log x− 4 log y=−2
0,5 log x + 2/3 log y = 3 /*(−10)
5 log x− 4 log y=−2
−5 log x − 20/3 log y = −30
−32/3log y=−32
log y=3
y=103
5log x − 12=−2
5log x =10
log x=2
x=102
17 mar 19:57