Pierwiastek wielomianu
AeS: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których wielomian W(x) jest podzielny przez podany
obok dwumian, jeśli:
W(x) = x3 − kx2 − (k2 + 3)x − 4 ; x − 4
Całe zadanie zrobione...oprócz właśnie TEGO ostatniego podpunktu, z którym nijak nie mogę sobie
poradzić. Proszę o pomoc.
17 mar 19:24
ICSP: 4 jest pierwiastkiem
w(4) = 0.
17 mar 19:28
AeS: Owszem...
W(4) = 0
...a więc :
43 − 42k − (k2 + 3)4 − 4 =0
Schemat postępowania przy rozwiązywaniu tego zadania znam... Tak jak mówiłam, tylko ten jeden
podpunkt sprawia mi trudność. W obliczeniach muszę coś mylić...i moja odpowiedź wygląda
zupełnie inaczej niż w odpowiedziach z ćwiczeniówki. Robiłam to działanie kilka razy i za
każdym razem mam inny wynik.
17 mar 19:42
ICSP: 64 −16k − 4k2 − 12 − 4 = 0 ⇔ −4k2 − 16k + 48 = 0 ⇔ −k2 − 4k2 + 16 = 0
Δ = 16 + 64 = 80
√Δ = 4√5
k1 = U{4 + 4√5{−2} = −2 − 2√5
k2 = − 2 + 2√5
17 mar 19:46
ICSP: Czekaj 48:4 ≠ 16
17 mar 19:47
ICSP: −k2 − 4k + 12 = 0
Δ = 16 + 48 = 64
√Δ = 8
k1 = −6
k2 = 2
17 mar 19:48
AeS: Wszystko robiłam dobrze...dopóki nie zaczęłam wyliczać Δ z −4k
2 − 16k + 48 ... A z tego
wychodziły jakieś kosmiczne liczby.
Dziękuję ślicznie...
17 mar 19:55
ICSP: Proszę bardzo
17 mar 19:55