Prawdopodobieństwo, drzewo stochastyczne
kiruśka18: Może ktoś sprawdzić takie zadanie z prawdopodobieństwa

W urnie jest 10 kul białych i 8 czarnych. Losujemy dwa razy po jednej kuli
a) bez zwracania
b) ze zwracaniem
Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosujemy co najmniej jeden raz kulę białą.
a) po narysowaniu drzewa stochastycznego wyszło mi
A − zdarzenie wylosowania co najmniej raz kuli białej
| | 10 | | 8 | | 10 | | 9 | | 10 | | 10 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 18 | | 18 | | 18 | | 17 | | 18 | | 18 | |
| | 15 | |
po wyliczeniu i skróceniu wyszło mi |
| |
| | 17 | |
b) B− zdarzenie wylosowania co najmniej raz kuli białej
| | 10 | | 8 | | 10 | | 10 | | 8 | | 10 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 18 | | 18 | | 18 | | 18 | | 18 | | 18 | |
| | 65 | |
Po wyliczeniu i skróceniu |
| |
| | 81 | |
Jeśli coś jest nie tak prosze o poprawne rowiązanie
17 mar 19:20
kiruśka18: Pomocy

17 mar 19:39
kiruśka18: Hej ludziska bardo proszę o pomoc

17 mar 20:04
Eta:
można o wiele prościej

a) losowanie bez zwracania
zdarzenie przeciwne do A
A
' −−− wylosowano obydwie czarne
| | 8*7 | |
P(A')= |
| =.......
|
| | 18*17 | |
P(A) = 1 − P(A
')=.......... , coś źle policzyłaś ( bo wynik bedzie inny)
b) losowanie ze zwracaniem
podobnie:
B
" −−− same czarne
| | 8*8 | |
P(B')= |
| =.......
|
| | 18*18 | |
| | 65 | |
P(B)= 1 − P(B')= ............ = |
| ........ to ok
|
| | 81 | |
17 mar 20:20
kiruśka18: Dzięki za odp

nie wiem co obliczyłam źle...wiem, że można rozwiązać ze zdarzeniem
przeciwnym
ale mam warunek, że musze rozwiązać za pomocą drzewa
17 mar 20:33
kiruśka18: Eta a jaki wynik ci wyszedł

to postaram się do niego dojść
17 mar 20:35
Eta:
dokończ moje obliczenia i będziesz miała wynik
17 mar 20:41
kiruśka18: no tak ale

Jeszcze raz dzięki
17 mar 20:56
jola: ja robie to tak
Moc omegi =(14 po 2)=(13*14)/2 =91
A'=zdarzenie przeciwne tzn.wybrano tylko czarne. Moc A'=(8 po 2)= 28
P(A)=1 − P(A') = 1 − 28/91 =63/91
17 mar 20:59
kiruśka18: | | 125 | |
Eta czy w losowaniu bez wracania wyszedł ci wynik |
| |
| | 153 | |
Jolka nie rozumiem skąd wziełaś to 14 i 13...
18 mar 09:33
jo: | | 125 | |
Tak, bez zwracania mi wyszło |
| |
| | 153 | |
18 mar 10:12
jo: Może spróbuj drzewko tu narysowac bo w rozwiazaniu które napisałaś jest coś źle...
18 mar 10:13
kiruśka18: już doszłam gdzie namieszałam i uzyskałam poprawny wynik także dzięki wielkie
18 mar 10:29