wielomian...
mikka01: Rozłóz na czynniki wielomian
P(x)=2x3+x2−8x−4
17 mar 19:17
17 mar 19:18
Mila:
2x(x2−4)+1(x2−4)=(2x+1 )(x2−4)=(2x+1)(x+2)(x−2)
17 mar 19:27
Mila: jeżeli nie masz pomysłu jak pogrupować to mozesz dzielic przez x−p gdze p jest pierwiastkiem
wielomianu sprawdzasz dzielniki wyrazu wolnego czyli 4
dla 2
W(x)=2*23+22−8*2−4=16+4−16−4=0
czyli 2 jest pierwiastkiem dzielimy przez x−2
2x2+5x+2
2x3+x2−8x−4 :x−2
−2x3+4x2
5x2−8x
−5x2+10x
2x−4
−2x+4
2x2+5x+2 sprawdzam dzielniki 2 dla x=−2 W(−2)=0 czyli dzielimy przez x+2
17 mar 19:36