zadanie na jutro
parametr_ciągowy: Dany jest trójmian kwadratowy: y = (m−2)x2 − 2(m+3)x + m−1 , Liczby x1 oraz x2 są miejscami
zerowymi tego trójmianu. Wyznacz parametr m tak, aby ciąg (x1,3,x2) był geometryczny.
Błagam, wytłumaczcie mi , jak to się robi.
17 mar 19:16
Eta:
1/ założenie m−2≠0 => m≠ 2 i Δ≥0 −−−−−−− dokończ
2/ x
1, 3, x
2 −−−− tworzą ciąg geometryczny
to
x
1*x
2= 3
2= 9
| | c | |
x1*x2 = |
| −−−−−− ze wzoru Viete'a
|
| | a | |
jako odp; podaj część wspólną tych warunków
17 mar 19:40
parametr_ciągowy: wielkie dzięki!
licząc deltę, jako b piszę: −2m−6
17 mar 19:49