FIZYKA
kamil: Witam
Mam kilka zadanek z fizyki moze kts pomoze ?
1. Zapisz od jakich wielkosci zalezy wartosc siły oddziaływania miedzy ladunkami
2 Masz do dyspozycji 4 kondensatory o pojemnsci 2F 3F 3F 3F.Narysuj 4 połączenia i oblicz
pojemnosc zastepcza.
3. Dodatni ładunek 10C znajduje sie w odległości 15m od ładunku dodatniego 4C. Gdzie nalezy
umiescic ładunek 1C aby siła wzajemnego odziaływnia na ten ładunek od pozostałych ładunków
wyniosła zero ?
17 mar 19:16
Thor: 1. od iloczynu ładunków q
1 i q
2 oraz od kwadratu odległości między nimi ze wzoru
F=k*q
1*q
2/r
2 więc od ich ładunku i odległości między nimi
2. Mozna łączyć szeregowo albo równolegle jeżeli połaczenie jest równoległe to pojemność
następcza C= c1 + c2 + c3 + c4.. a jeżeli połączenie jest szeregowe to 1/C= 1/c1 + 1/c2 + 1/c3
+ 1/c4
3.
1 C to ladunek próbny dodatni?
F1 = F2
| k*10 * 1 | | k*4 * 1 | |
| = |
| |
| (15−x)2 | | (x)2 | |
skracamy k
10 * x
2 = 4 * (15−x)
2
10 * x
2 = 4 * (225 − 30x + x
2)
Rozwiąż równanie kwadratowe .
17 mar 19:32
Thor: w 1. jeszcze jest k – współczynnik proporcjonalności.
17 mar 19:35
Thor: w 3. wyjda Ci 2 takie pozycje ładunku 1c ale tylko ta miedzy ładunkami 10c i 4c jest dobra z
punktu widzenia fizyki, a ta ktora Ci wyjdzie za ładunkiem 4c odrzuc .
17 mar 19:44
kamil: dzieki sliczne mam jeszcze kilka takich zadanek
17 mar 20:09