W trójkącie ABC długości boków wynoszą odpowiednio 2cm, 3cm, 4cm> Oblicz sumę
Piotr: W trójkącie ABC długości boków wynoszą odpowiednio 2cm, 3cm, 4cm> Oblicz sumę długości
wysokości trójkąta ABC oraz stosunek długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do
długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Próbowałem to rozwiązać przez obliczenie Pola z wzoru hornera i późneij z tego chciałem
obliczyć R i r ale nic mi nie wychodzi
17 mar 18:34
Piotr: Bardzo prosze o pomoc...
17 mar 18:48
8: pomyśle i zaraz ci powiem a masz odpowiedzi do tego
17 mar 18:54
Piotr: Tak mam

Stosunek dł promieni =
165
Suma wysokości =
13√158
17 mar 19:03
8: a jaki to zbiór
17 mar 19:07
Piotr: Informacji brak

Dostaliśmy zadania na kartkach
17 mar 19:11
8: wyszło mi napisać ci rozwiazanie czy tobie tez juz wyszło
17 mar 19:11
8: wyszło mi tyle co napisałeś u góry napisać ci rozwiązanie czy tobie też tak wyszło

? te
odpowiedzi dał nauczyciel
17 mar 19:13
Piotr: Ja mam taki problem, że wszystko wychodzi mniej więcej tak jak w odpowiedziach tylko, że Pole
wyszło mi √8,4378 i musiałem to zaokrąglić. i nie wiem jak sobie z tym poradzić, żeby mi
jednak te ułamki i pierwiastki wyszly.
17 mar 19:17
8: nic nie szkodzi zostaw je w takiej postaci
√13516 i po uproszczeniu bedze tak
17 mar 19:24
8: a tak nie zapisuj jak napisałeś lepiej zostaw w ułamku bo z mianownika możesz osobno wyciągnąć
pierwiastek i z licznika też
17 mar 19:26
Piotr: ale mi wyszedł zupełnie inny pierwiastek
17 mar 19:26
Piotr: tzn, nie mam ułamka
17 mar 19:27
8: P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
P=
√92(92−2)(92−3)(92−4)=
√13516=
√1354
17 mar 19:35
8: tyle pole mi wyszło
17 mar 19:36
8: tyle samo ci wyszło bo jak 135podziele przez 16 to to samo mi wyjdzie
17 mar 19:37
Piotr: aha

już wiem, zamiast 9/2 napisałam 4,5 i stąd różnica. Dziekuje
17 mar 19:43