proporcje
Daniel: Proszę o pomoc w zadaniu:
W sklepiku szkolnym jest woda z sokiem zmieszana w stosunku 1:1. Ze szklanki odlano 1/4
mieszaniny i dolano do pełna wody. Po dolaniu wody, soku w szklance było?
17 mar 18:21
Daniel: Pomocy


W sklepiku szkolnym jest woda z sokiem zmieszana w stosunku 1:1. Ze szklanki odlano
1/4 mieszaniny i dolano do pełna wody. Po dolaniu wody, soku w szklance było?
17 mar 20:50
jola: zaraz
17 mar 20:54
jola: x − ilość soku
y−ilość wody
x=y (bo są w stosunku 1:1, zatem tyle samo soku co wody)
(x+y)−(1/4)(x+y)+y=(y+y)−(1/4)(y+y)+y=2y−(1/4)*2y+y=2y−(1/2)y+y=3y−(1/2)y=(5/2)y
x

(5/2)y]=y

(5/2)y]=1:(5/2)=1*(2/5)=(2/5)=(40/100)=40%
Chyba będzie tak, jest trochę późno ale wydaje mi się że jest oki, jakby co daj znać
17 mar 20:55