pomoc
Miłosz: Proszę o wytłumaczenie
ze zbioru cyfr Z={1,2,3,4,5,6,7,8,9,} wyjęto 2 razy
po jednej ze zwracaniem i ułożono w kolejności losowania w liczbę dwucyfrową. Oblicz
prawdopodobieństwo że ta liczba jest mniejsza od 45 i ma róźne cyfry
17 mar 17:56
Eta:
Witam

losowanie ze zwracaniem
|Ω| = 9*9= 9
2 ( bo cyfry mogą się powtarzać)
A −−− ułożono liczbę dwucyfrową o różnych cyfrach i mniejszą od 45
1/ wariant
A
1 −−− liczba dwucyfrowa o różnych cyfrach zaczynająca się na 1 lub 2 lub 3
i cyfry różne
|A
1| = 3*8 ( bo na drugim dowolna z pozostałych , ale bez tej pierwszej
wariant 2/
A
2 −−− zaczynająca się czwórką i mniejsza od 45 i cyfry nie mogą się powtarzać
czyli A
2= { 41, 42, 43} −−−− trzy takie liczby
|A|= |A
1|+ |A
2|= 27
17 mar 18:12
Miłosz: wszystko fajnie

ale nie czaje z tym A2 do końca bo np. 44 też jest mniejsze od 45
17 mar 18:20
Miłosz: i odpowiedź to 28/81
17 mar 18:22
8: tak też
17 mar 18:22
Miłosz: Chyba mam błąd w książce bo rozwiązanie Ety wydaje mi sie poprawne natomiast w książce wzieli
pod uwagę także liczbe 44 ale w niej powtarzają się cyfry . Jak uważasz Eta?
17 mar 18:41
Eta:
44 <45 ....... ale ma takie same cyfry, co przeczy warunkowi zadania !
dlatego odpada
17 mar 18:44
Miłosz: No też tak uważam dzięki za pomoc
17 mar 18:45
Eta:
A może zmieniłeś sam treść zadania?
Może w treści miało być liczba jest : "nie większa od 45"
co oznacza: ≤45 ( wtedy byłoby jeszcze 45
17 mar 18:50
Miłosz: nie, jest dokładnie napisane : " ta liczba jest mniejsza od 45 i ma różne cyfry"
17 mar 23:06