Funkcja, zbiór wartości.
Tomasz: Z pozoru raczej proste ale nie mam pomysłu

"Dana jest funkcja f(x)=x/(4-x
2), gdzie x∈R\{-2,2}. Wykaż, że zbiorem wartości tej
funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych. "
Z góry dziękuję!
14 lut 20:25
Eta:
Witam!
w/g mnie
1/ sposób : możesz zbadać przebieg zmiennośći tej funkcji
i naszkicować wykres.( będzie jasne z wykresu ,że tak jest)
2/ sposób:
zbadaj wartości dla tej funkcji w przedziałach:
a) x€ ( -∞, -2)
wartości funkcji są dodatnie
bo: licznik < 0 i mianownik <0 czyli y >0
dla b) x€ ( 2, ∞)
wartości tej funkcji są ujemne : bo licznik >0 mian. <0 to y<0
c) dla x€ ( -2,2) dla x= 0 wartość y = 0 ( miejsce zerowe)
dla x€( -2, 0) wartości y <0 bo licznik ujemny mian.>0
dla x€ (0,2) jest odwrotnie
Wniosek Wartości tej funkcji ; y€ R
14 lut 20:50
Tomasz: Wykres nie tak łatwo narysować

O sposobie 2/ myślałem ale nie jestem pewien czy jest
to prawidłowe rozwiązanie zadania (wydaje mi się, że trzeba udowodnić rachunkowo).
Jednak z braku laku chyba tylko to mi pozostaje. Dziękuję i Pozdr.
14 lut 21:11
Eta:
Wykres nie taki trudny!
A drugi sposób ,który Ci podałam, to typowo rachunkowy!
Przeanalizuj znaki licznika i mianownika i jest tak jak napisałam !
y€R
14 lut 21:27