Proszę o krótkie i zrozumiałe rozwązanie :)
Bobek ^^: Półkole o obwodzie równym 3π + 6 obraca się wokół średnicy. Jaki obwód ma koło wielkie
otrzymanej kuli?
17 mar 17:15
Bobek ^^: Pomoze ktos? proszzeeeeeeeeeeee !
17 mar 18:14
Bobek ^^: pliiiisssssssssssssssssssssss!
17 mar 18:58
Eta:
jaki to problem?
Obwód koła wielkiego jest 2razy większy od podanego obwodu półkola
= 2(3π+6)
17 mar 19:07
Bobek ^^:: wynik powinien wyjsc taki : 6π
17 mar 20:05
17 mar 20:08
ICSP: Weźmy pólkole o promieniu r.
średnica pólkola : 2r.
obwód tego koła to : średnica + połowa długości łuku i promieniu r zapisując matematycznie: 2r
+ πr
2r + πr = 3π + 6 ⇔ r = 3
długość łuku: 2πr
r = 3?
długosc łuku 6π
17 mar 20:10
ICSP: W trzeciej linicje powinno być półkola a nie koła.
17 mar 20:11
zdesperowany student: a mozesz przestawic do wizualnie bo nie zabardzo to rozumiem opisowo
17 mar 20:17
17 mar 20:17
ICSP:

l = 2πr
πr + 2r = 3π + 6
r = 3
17 mar 20:20
Eta:
Ale numer


Wszystko przez to,że mnie głowa boli od samego rana
i zapomniałam o długości średnicy

Dobrze,że
ICSP ... czuwa
17 mar 20:27
ICSP: Wiedziałem że kiedyś taki dzień nadejdzie
17 mar 20:27