Gustlik: I sposób:
Wzór na odległość prostych y=ax+b
1 i y=ax+b
2:
y=−2x+2 i y=−2x−4
| | |−4−2| | | 6 | | 6√5 | |
d= |
| =U{|−6|}{√1+4= |
| = |
|
|
| | √1+(−2)2 | | √5 | | 5 | |
II sposób: obieramy jakiś łatwy do obliczenia punkt na jednej z tych prostych, np. na y=−2x+2:
Niech np. x=1, wtedy y=f(1)=−2*1+2=−2+2=0, jest to punkt P=(1, 0)
Liczymy teraz odległość tego punktu od drugiej prostej:
Przekształcam równanie drugiej prostej do postaci ogólnej:
y=−2x−4
2x+y+4=0
| | |Ax0+By0+C| | | |2*1+0+4| | |
d= |
| = |
| =
|
| | √A2+B2 | | √22+12 | |