Dr Wykręt: ∫xln2xdx
Zcałkujemy przez części, zgodnie ze wzorem ∫f'*g=f*g−∫f*g' i podstawieniem:
| | x2 | | x2 | | 2*lnx | | x2 | |
∫xln2xdx= |
| *(lnx)2−∫ |
| * |
| dx= |
| *(lnx)2−∫x*lnxdx |
| | 2 | | 2 | | x | | 2 | |
Zajmijmy się teraz nowo powstałą całką: ∫x*lnxdx. Przecałkujemy ją przez części podobnie jak
poprzednią, z podstawieniem:
| | x2 | | x2 | | 1 | | x2 | | 1 | | x2 | | x2 | |
∫x*lnxdx= |
| *lnx−∫ |
| * |
| dx= |
| *lnx− |
| ∫xdx= |
| *lnx− |
| +C |
| | 2 | | 2 | | x | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
Czyli:
| | x2 | | x2 | | x2 | |
∫xln2xdx= |
| *(lnx)2− |
| *lnx+ |
| −C |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Jedna uwaga − to czy przy C (w ostatniej linijce) będzie stał minus czy plus, to jest (chyba)
obojętne. Ładniej wygląda z plusem, ale poprawniej z minusem

Pozdrawiam.