matematykaszkolna.pl
trójkąt równoramienny Karla: Trójkąt równoramienny o podstawie a=6cm i kącie ostrym α=30st obraca się względem prostej zawierającej wysokość trójkąta. oblicz objętość otrzymanej bryły. mam pytanie: gdzie ten kąt leży? między ramionami czy między podstawą a ramieniem? w wyniku tego obrotu powstanie stożek, r=połowa podstawy a h stożka to h trójkąta?
14 lut 20:12
Eta: Witam Karla! Chodzi o to ,że my tez nie wiemy .... " co autor miał na myśli " emotikonka Bogdan o tym wypisał cała stronę ! Tak to jest: ,że Wy zadajecie logiczne pytanie , a autor tego zadania takiego pytania sobie ... nie zadał! W tym cały problem !... W/g takiej treści , należałoby rozpatrzyć niestety dwa przypadki: 1/ kąt przy podstawie 2/ kąt między ramionami Sposób Twojego rozumowania jak najbardziej poprawny! Oblicz więc i dla a) i dla b)
14 lut 20:58
Bogdan: Wg przyjętych zasad oznaczania miar w trójkącie, naprzeciw boku a leży wierzchołek kąta α, naprzeciw boku b leży wierzchołek z kątem β, naprzeciw boku c leży wierzcholek kąta γ. Biorąc te zasady pod uwagę, przyjąć trzeba, że wierzchołek kąta α leży naprzeciw podstawy a. Myślę, że autor zadania przyjął, że α jest kątem przyległym do podstawy. Na wszelki wypadek trzeba rozwiązać to zadanie tak, jak radzi Eta, czyli rozpatrzyć dwa przypadki, chociaż ja walczyłbym do upadłego o słuszność poglądu, że kąt α wyznaczają ramiona trójkąta. Pozdrawiam.
14 lut 21:26