trójkąt równoramienny
Karla: Trójkąt równoramienny o podstawie a=6cm i kącie ostrym α=30st obraca się względem prostej
zawierającej wysokość trójkąta. oblicz objętość otrzymanej bryły.
mam pytanie: gdzie ten kąt leży? między ramionami czy między podstawą a ramieniem?
w wyniku tego obrotu powstanie stożek, r=połowa podstawy a h stożka to h trójkąta?
14 lut 20:12
Eta:
Witam Karla!
Chodzi o to ,że my tez nie wiemy .... " co autor miał na myśli "

Bogdan o tym wypisał cała stronę !
Tak to jest: ,że Wy zadajecie logiczne pytanie ,
a autor tego zadania takiego pytania sobie ... nie zadał!
W tym cały problem !...
W/g takiej treści , należałoby rozpatrzyć niestety dwa przypadki:
1/ kąt przy podstawie
2/ kąt między ramionami
Sposób Twojego rozumowania jak najbardziej poprawny!
Oblicz więc i dla a) i dla b)
14 lut 20:58
Bogdan:
Wg przyjętych zasad oznaczania miar w trójkącie, naprzeciw boku a leży wierzchołek
kąta α, naprzeciw boku b leży wierzchołek z kątem β, naprzeciw boku c leży wierzcholek
kąta γ.
Biorąc te zasady pod uwagę, przyjąć trzeba, że wierzchołek kąta α leży naprzeciw
podstawy a.
Myślę, że autor zadania przyjął, że α jest kątem przyległym do podstawy.
Na wszelki wypadek trzeba rozwiązać to zadanie tak, jak radzi Eta, czyli
rozpatrzyć dwa przypadki, chociaż ja walczyłbym do upadłego o słuszność
poglądu, że kąt α wyznaczają ramiona trójkąta.
Pozdrawiam.
14 lut 21:26