matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
edde
Martuś:
Rozwiąż trójkąt. b=13,4 c=16,3 γ=70stopni wychodzi Wam a około 1,19?
17 mar 15:37
dero2005:
b = 13,4 c = 16,3 γ = 70
o
tw sinusów
c
b
=
sinγ
sinβ
13,4*0,9397
sinβ =
= 0,7725
16,3
β = 50,5789
o
α + β + γ = 180
o
α = 180
o
− β − γ = 59,4211
o
c*sinα
16,3*0,8609
a =
=
= 14,93
sinγ
0,9397
17 mar 18:37