całki
Tomek: Całki
Witam mam 10 całek do rozwiązania
rozwiązywałem takie podstawowe w oparciu o :
∫xn dx = xn+1n+1 + C
ale w tych przykładach trzeba czegoś więcej
i tu dla mnie zaczynają się schody
Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś mi to pomógł zrobić
1. ∫ (√2x−3√3x)2x dx
2. ∫ x21−x2dx coś mało czytelne to (x2 przez 1−x2)
3. ∫ 3√1−3xdx
4. ∫ e3x+1ex + 1dx (e3x+1 przez ex+1)
5. ∫ ctg2xdx
6. ∫ dx√2−3x2
7. ∫ √x2+1−√x2−1 podzielone przez √x4−1 dx
pozostałe trzy powinienem być wstanie zrobić na podstawie rozwiązań z tych przykładów
17 mar 15:37
tomek: pomoże ktoś
17 mar 20:44
jo: Do zapisu ułamka używaj dużego U.
17 mar 20:50
17 mar 20:57
jo: 1. Wykonaj potęgowanie w liczniku oraz zapisz pierwiastki w postaci potęgi. Następnie zapisz w
postaci sumy ułamków... Możesz napisać co wyszlo Ci to sprawdzę i naprowadzę.
17 mar 21:10
tomek:
| | 2x−2*√2x*3√3x+3√(3x)2 | | 2x−2*(2x)1\2*(3x)1\3+(3x)2\3 | |
= ∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | x | | x | |
i co zrobić z 2*(2x)
1\2*(3x)
1\3 dodać potęg nie mogę gdyż wykładniki nie są te same
i co z resztą przykładów
17 mar 21:29
jo: | | −2*2(1/2)*x(1/2)*31/3*x1/3 | | 32/3*x2/3 | |
... = ∫ 2 dx + ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ... |
| | x | | x | |
chyba dasz sobie radę.
17 mar 21:53
jo: | | 1 | |
2. Metodą podstawiania gdzie: t = 1−3x , dt = −3 dx ⇒ − |
| dt = dx |
| | 3 | |
17 mar 22:07
jo: Sorki, to wyżej to zad. 3.
17 mar 22:07
tomek: a co z reszta przykładów w szczególności z 5 i 7
5 − wydaje mi się że trzeba na cześć rozbić
a 7 nie wiem
17 mar 23:12