geomatraia analityczna
Eliza55: wykaz,ze odcinek o koncach p(−2.4) i Q6,−2)jest srednica okregu x2 +y2−4x−2y−20=0
17 mar 15:28
Eliza55: : wykaz,ze odcinek o koncach p(−2.4) i Q6,−2)jest srednica okregu x2 +y2−4x−2y−20=0 prosze o
pomoc
17 mar 15:47
morfepl:
najpierw równanie okręgu:
x
2−4x+4−4+y
2−2y+1−1−20=0
(x−2)
2+(y−1)
2=25
teraz sprawdzamy czy punkty P=(−2;4) i Q=(6;−2) należą do okręgu
dla P=(−2;4)
L=(−2−2)
2+(4−1)
2=(−4)
2+3
2=25
L=P
dla Q=(6;−2)
L=(6−2)
2+(−2−1)
2=4
2+(−3)
2=25
L=P
więc punkty z pewnością należą do okręgu, teraz wyznaczamy wzór prostej przechodzącej przez te
punkty:
y=ax+b
b=4+2a
−2=6a+4+2a
a=−
34
b=
52
y=−
34x+
52
środek okręgu ma wsp. O=(2;1) sprawdzamy czy dla x=2, y=1
y=−
34*2+
52
y=−
32+
52
y=
22
y=1
17 mar 16:07
Eliza55: dziekuje za pomoc
17 mar 18:57
ABC: Oblicz obwód kwadratu ABCD,wiedząc, że A(−2;−1) i C(2p{2−2:3).
20 mar 19:26
ABC: Proszę o pomoc

!
20 mar 19:27
ABC: Oblicz obwód kwadratu ABCD, wiedząc, że A(−2;−1) i C(2√2 −2:3).
20 mar 19:36
ABC: Pomóżcie
20 mar 19:36
ABC: Napisz równanie okręgu opisanego na kwadracie ABCD., wiedząc że B(4;−1) i D(−2;1).
20 mar 19:39
ABC: proszę o pomoc

20 mar 19:39
8: te dwa zadania zrobić
20 mar 19:44
8: zrobiłes już czy powiedzieć ci co robić po kolei ?
20 mar 19:53
Gustlik: Można prościej − bez trudnej i malo przejrzystej metody "dodaj−odejmij" i układów równań :
Wskazówka:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 .
x
2 +y
2−4x−2y−20=0
r=
√a2+b2−C=
√22+12−(−20)=
√4+1+20=
√25=5
Równanie kanonicze okręgu:
(x−2)
2+(y−1)
2=25
Sprawdzam czy punkty P(−2.4) i Q(6,−2) nalezą do okręgu:
Dla P: L=(−2−2)
2+(4−1)
2=(−4)
2+3
2=16+9=25=P → punkt P należy do okręgu
Dla Q: L=(6−2)
2+(−2−1)
2=4
2+(−3)
2=16+9=25=P → punkt Q należy do okręgu
Liczę współrzedne środka odcinka PQ:
| | −2+6 | | 4−2 | |
S=( |
| , |
| )=(2, 1) − współrzędne środka odcinka są takie same jak dla środka |
| | 2 | | 2 | |
okregu, zatem odcinek PQ jest średnicą. c.n.d.
21 mar 00:15