Podstawą ostrosłupa ABCDE jest kwadrat ABCD
Karolinaa ;))): Podstawą ostrosłupa ABCDE jest kwadrat ABCD
punkt F jest środkiem krawędzi AD odcinek
EF jest wysokością ostrosłupa. Oblicz objętość
ostrosłupa jeśli wiadomo. ze AE=12 BE=17
17 mar 15:23
dero2005:

narysuj ten ostrosłup bo ja nie mogę na podstawie tej treści
17 mar 18:46
dero2005:

|AE| = 12
|BE| = 17
|FE| = h
|AB| =
√172−122 =
√145
| | √431 | |
h = √122 − (√1452)2 = |
|
|
| | 2 | |
| | √431 | | √431 | |
V = 13a2*h = 13*(√145)2* |
| = 145 |
|
|
| | 2 | | 6 | |
jak się nie pomyliłem w obliczeniach to powinno być dobrze
17 mar 19:04