tw
dsf: Czy jest tu może ktoś kto pomoże mi w zadaniach z TWIERDZENIA SINUSÓW I COSINUSÓW?
17 mar 15:19
bart: no dosc latwe sa te twierdzenia wiec wrzucaj
17 mar 15:24
dsf: Trójkąt, którego dwa boki mają długości 3 i 5 wpisano w koło o promieniu 4. Wyznacz miary kątów
i długość trzeciego boku tego trójkąta.
17 mar 15:27
dsf: wyznacz miary kątów wewnętrznych trapezu ABCD o podstawach AB i CD wiedząc, że AB=20,
CD=16−4√3, AD=8, BC=4√2. Jak się za to w ogóle mam wziąć skoro nie mam podanego żadnego kąta?
17 mar 15:28
dsf: bart i co? da radę?
17 mar 15:40
dsf: ?
17 mar 15:52
dero2005:

tw. sinusów
| | 5 | |
sinβ = |
| = 0,625 → β = 38o40'56''
|
| | 8 | |
| | 3 | |
sinγ = |
| = 0,375 → γ = 22o1'27''
|
| | 8 | |
α + β + γ = 180
o
α = 180
o − β − γ
α = 119
o17'37''
tw cosinusów
a
2 = 5
2+3
2−2*5*3*cosα
cos 119
o17'37'' = cos(90
o + 29
o17'37'') = −sin 29
o17'37'' = − 0,4893
a
2 = 25+9−30*(−0,4893) = 34+14,679 = 48,679
a = 6,977
17 mar 18:02