nierownosc
Anarion: rozwiąż nierówność
−x2 + 2x + 3 > 0
17 mar 15:07
inkwizytor:
Δ=b2 −4ac
x1=−b−√Δ/2a x2=−b+√Δ/2a
x1=3 x2=−1
17 mar 15:12
pauka: Δ=4−4(−1)(3)
Δ=16
√Δ=4
x1=(−2+4):2=1
x2=(−2−4):2=−3
rysujesz 'węzyk' od dołu, bo znak przy najwyższej potędze jest ujemny. (−∞, −3)∪(1,+∞)
17 mar 15:15
Anarion: a przypadkiem x1=−1 ?
17 mar 15:49
xyz: I będzie x∊(−∞,−1) (3,∞) ?
18 mar 11:36
xyz: x1 = −1, mi tak wyszło
18 mar 11:37
megg:

Δ=4−4∧(−1)∧3
Δ=4+12
Δ16
x
1=3
x
2=−1
[patrz rysunek]
x∊(−1,3)
mam racje?
18 mar 18:21
yyy: megg jest idelanie.

pauka− zorbił/a błąd.
18 mar 18:32