??
POLL: Krotsza przekatna równoległoboku o dlugosci 6 √5 cm jest podobna do krotszego
boku.Stosunek dlugosci boków 2:7.Oblicz pole i obwód tego trójkata..
prosze o pomoc i napisanie jak to obliczyc
14 lut 19:04
Basia:
coś tu jest nie tak;
co to znaczy, że krótsza przekatna "jest podobna" do krótszego boku ?
to nie ma sensu; nie miało tam być "prostopadła" ?
14 lut 21:11
Eta:
WItaj Basiu!
Czytając to zadanie , zastanawiałam się czy teraz wprowadza się nowe terminy
( może w/g norm UE) .... "przekątna podobna"

Napewno ma być prostopadła!
Widziałaś jak Bogdan "walczy" ......
( ma słuszną rację , tylko kogo?.......itd)
14 lut 21:34
Basia:
Witaj Eto!
Panią minister Hall obecnie należałoby chyba atakować. Przecież to zaczyna przekraczać
granice przyzwoitości, tym bardziej, że sprawa dotyczy młodzieży i jakoś ją kształtuje.
Na pewno nie tak jak należy.
Pędzę do sklepu, za 10 minut wracam. Na razie
14 lut 21:40
Basia:
zakładam, że miała być prostopadła
krótszy bok - a=2x
dłuższy bok - b=7x
(2x)2 + (6√5)2 = (7x)2
4x2 + 36*5 = 49x2
45x2 = 36*5 /:5
9x2 = 36 /:9
x2 = 4
x=2
a = 4
b = 14
przekątna jest równocześnie wysokością (bo prostopadła)
P = a*h = 4*6√5 = 24√5
L = 2a+2b = 8 + 28 = 36
15 lut 00:08
POLL: dzieki bardzoo
15 lut 16:40