hmm
Miły miluś: Jaki procent pola okregu opisanego na kwadracie jest pole okregu wpisanego w ten
kwadrat
14 lut 19:01
Basia:
promień okręgu wpisanego w kwadrat ma długość równą połowie długości boku kwadratu
r = a/2
promień okręgu opisanego na kwadracie ma długość równą połowie długości przekątnej
kwadratu
R = a√2/2
PR = πR2 = π*a2*2/4 = πa2/2
Pr = πr2 = πa2/4
πa2/2 100%
πa2/4 x%
(πa2/4)*100%
x = --------------------------
πa2/2
πa2*100% 2
x = ---------------- * --------------- = 25*2 % = 50%
4 πa2
14 lut 21:36