usunąć niewymierności z mianownika ułamka
natala: jak usować niewymiernosci z mianownika ułamka
14 lut 19:00
Eta:
Dawaj przykład ! Odpowiem Ci jak to obliczyć
14 lut 19:03
natala: 4kreska ułamkowa pierwiastek z 5
3pierwiastek z 3,kreska ułamkowa pierwiastek 6
14 lut 19:12
Eta:
O Boże ! naucz sie pisać pierwiastki

bo nic z tego nie wiem

masz wskazówki po lewej stronie!
a ułamek piszemy tak :

----------------- wciśnij małe p { 3 } tylko blisko siebie

i już masz
√3
14 lut 19:16
natala: 2+√5
---------
3√2
14 lut 19:36
natala: sory ale jestem pierwszy raz i nie wiedzialam jak sie poruszać
14 lut 19:37
longer: ((2+√(5))( 3√(2)))/((3√(2))( 3√(2))) wymnóż to i gotowe
14 lut 19:41
natala: a tak po gimnazjalnemu? bo w tej chwili nie wiem już całkiem o co chodzi
14 lut 19:49
milu: wymnóż góre i dół przez √2
14 lut 19:52
Spike: O coś takiego, rozpiszę żeby jasno było,
2+√5 2+√5 √2 2√2+√10
---------= ------------ * ------------ = -------------------------
3√2 3√2 √2 3√4
2√2+√10 2√2+√10
= --------------------- = ---------------------
3*2 6
14 lut 20:15
natala: dzięki Spike będe jeszcze coś miala. Bo mam mase nauki.
14 lut 20:20
natala: A taki przykłady:
3√3
--------
√6
3
------
23√3
tamte poprzednie to już wiem jak robić
15 lut 16:58
Megi:
3√3 3√3 √6 3√18 √2*9 3*√2
--------- = ---------- * ------- = -----------= ---------= ----------
√6 √6 √6 6 2 2
=(3/2)*√2
15 lut 17:12
Megi:
3 3 *( 3√3)2 3*3√9 3 3√9
------- = ---------------------- = ------------ = ----------- =
2 3√3 2 3√3 *(3√3)2 23√27 2*3
= (1/2)*3√9
15 lut 17:17
Natalia: a tamten drugi...? trochę zrozumiałam na początku... a poprosiłabym o pomoc Spike?Ty Megi
też jesteś dobra
15 lut 17:21
mart.: mogę się wcisnąć?
jak usunąć niewymierność z mianownika z
2+
√3
-----------
2-
√3
?
15 lut 18:06
Megi:
Tak: 2+√3 2 +√3 (2 +√3)2
------------ * ---------- = -------------- = 4 +4√3 +3
2 - √3 2 +√3 4 - 3
= 7 +4√3
15 lut 18:10
mart.: o kurcze.
takiej opcji nie rozkminiałam.
dzięki
15 lut 18:13
Aga: 2√3 + 5 * √2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = ?
√2 * {2}
5 gru 16:02
mart.: jestem gupia i tyle.

Kocham was downy.

ddd
5 gru 16:03
Aga: wes rozwiz mi to zadanie a nie.. xd
5 gru 16:04
mart.: Jestem za glupia na to. hahah
5 gru 16:04
Aga: Aha.? lol
5 gru 16:05
ICSP: Aga nie rób sobie żartów

Kiedy możemy zacząć naukę metody Chio?
5 gru 16:06
jj:
30 wrz 14:35
violaqweer: 6
−−−−−−≈
√7 + 3
25 lis 20:40
violaqweer: pomoze ktos?
25 lis 20:41
Krzysiek: mart. NO jesli tak piszesz to tak musi byc i nie mam prawa CI nie wierzyc. .
| | 2+√3 | |
Jesli masz taka postac czyli |
| to musisz skorzystac ze wzoru skroconego |
| | 2−√3 | |
mnozenie
a
2−b
2=(a−b)(a+b) . W mianowniku masz postac 2−
√3 gdzie a=2 a b=
√3. czyli masz postac
(a−b) . CO CI jeszcze brakuje do wzoru brakuje CI postaci (a+b) czyli (2+
√3) Wiec musisz
licznik i mianownik pomnozyc przez (2+
√3). tak jak CI napisala Megi. Wiec to zrob porzadnie
i sie naucz.
Viola . Poczytaj dokladnie to co napisalem i policz swoj przyklad i daj rozwiazanie na forum .
Zobacz jakiej postaci brakuje CI zeby skorzystac ze wzoru skroconego mnozenia
25 lis 21:26
kama: 2/√5−2
14 sty 14:28
Dominik: | 2 | | 2 | | √5 + 2 | |
| = |
| * |
| =... |
| √5 − 2 | | √5 − 2 | | √5 + 2 | |
14 sty 15:01
Zelek:

2√5
−−−−−−−
√3
zrobcie mi to plz..
10 lut 15:29
huehuehue: @zelek pomnoz licznik i mianownik przez √3
10 lut 15:33
Martyna: Siemka jestem tu nowa.

Mam problem z rozwiązaniem pewnego przykładu. Mianowicie:
√3 − 2
−−−−−−−−−
√5 + 2
Byłabym wdzięczna, gdyby mi ktoś pomógł. xd
26 lut 19:39
huehuehue: pomnoz licznik i mianownik przez √5−2
26 lut 19:41
m: Jeżeli w mianowniku masz + to w następnym ułamku w liczniku i mianowniku musisz mieć − a więc
do dzieła

razy i te same liczby przepisujesz tylko już z "−"
26 lut 19:45
Martyna: Dzięki wielkie.
26 lut 19:45
m: √3−2
√5−2
−−−−−−−−−− * −−−−−−−−−−−= o tak masz zrobić i dalej licz
√5+2
√5−2
26 lut 19:48
Paula: SIEMA UMIE KTOS DZIAL; GOMBINATORYKA


PROSZE O POMOC!
26 lut 19:51
smutna: x=−48:6+1 2∫3x6−4
pomoże ktoś?
10 mar 15:52
math:
16
−−−−−−−
3√5 −1
15 maj 18:28
mała: kto mi pomoze?
3 pierwiastek 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
pierwiastek6
7 paź 19:03
dero2005:
| 3√2 | | √6 | | 3√12 | | 6√3 | |
| * |
| = |
| = |
| = √3 |
| √6 | | √6 | | 6 | | 6 | |
7 paź 19:09
D666A: jak usunąć niewymierność z tego przykładu ?
9 paź 17:11
9 paź 17:24
D666A: dzięki wielkie
9 paź 17:30
Zu00:
2√3−1
−−−−−−−−−− =
2−√3
Obliczy ktoś na szybko ?
19 paź 22:49
Wazyl: | 2√3−1 | | 2√3−1 | | 2+√3 | | (2√3−1)*(2+√3)−2+√3 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| 2−√3 | | 2−√3 | | 2+√3 | | 4−3 | |
=4
√3−2+6−
√3−2+
√3=4
√3+2
19 paź 23:01
Wazyl: Przepraszam zapomniałem co liczyłem i wkradł się błąd: powinno być bez "−2+{3}" w dlatego
ostateczna postać wyglądałaby tak: 4√3−2+6−√3=3√3+4
19 paź 23:04
agata: 3√6−3/√3
26 paź 11:13
Yo0995:
16
−−−−−−−
3√5 −1
POMOCY!
26 paź 12:59
dero2005:
| 16 | | 3√5+1 | | 16(3√5+1) | | 4 | |
| * |
| = |
| = |
| (3√5+1) |
| 3√5−1 | | 3√5+1 | | 44 | | 11 | |
26 paź 14:49
lenssey: Ja chciałam się tylko upewnić, czy dobrze to zrobiłam...
| 8 | | 8*√3−4 | | 8√3−4 | | 8√3−4 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 3 √3 −4 | | 3√3*√3−4 | | 3√9−4 | | 5 | |
Da się jeszcze coś zrobić z licznikiem? W ogóle dobrze obliczone, bo mam wątpliwości?
30 paź 16:34
daras: przeciez to jest taki sam prykład jak ten wyżej, pokazane było, ze trzeba pomnożyć licznik i
mianownik przez to samo co w mianowniku tylko z " + " to czemu tego nie zrobiłes?!
30 paź 16:40
daras: | 8 | | 8(3√3+4) | | 8(3√3+4) | |
| = |
| = |
| |
| 3√3−4 | | (3√3−4)(3√3+4) | | 11 | |
30 paź 16:43
daras: pojęł−aś
30 paź 16:43
lenssey: I jeszcze prosiłabym o rozwiązanie/wytłumaczenie tego:
Nie mam pojęcia czy ktoś tu zagląda, ale spróbować nie zaszkodzi..
30 paź 16:49
lenssey: Przepraszam, że żyję... Spokojnie, nie kumam matematyki, nie potrafie mysleć, przepraszam.. Ale
spokojnie..
30 paź 16:51
dero2005:
a2 − b2= (a−b)(a+b)
| 10 | | √7+√2 | | 10(√7+√2 | |
| * |
| = |
| = 2(√7+√2) |
| √7−√2 | | √7+√2 | | 7−2 | |
30 paź 19:27
Mila:
lessey zakładaj nowy wątek, na pewno ktoś zobaczy, znakiem zapytania podnosisz swój wątek
na początek wpisów.
A teraz podziękuj koledze dero.
30 paź 20:58
lenssey: dero2005, dziękuję bardzo

Mila, nie potrzebuję przypominania, no ale cóż... Dziękuję i Tobie.
31 paź 12:51
daras: skoro nie rozumież matematyki, to nie nadajesz sie do życia, naucz sie robić na drutach
31 paź 14:14
Laurka: | 2 | |
| A jak usunąć niewymierność z takiego ułamka? |
| 3√25 + 3√50 + 3√2 | |
1 lis 18:05
5-latek: zastowowalbym wzor a3+b3 =(a+b)(a2−ab+b2 ) z tym ze a=(3√25+3√50) i b=3√2
Pewnie bedzie duzo liczenia
1 lis 18:21
Laurka: wydaje mi się, że trzeba użyć wzoru a3−b3 =(a−b)(a2+ab+b2 ), tylko nie wiem jak zamienić
na a−b te liczby
1 lis 19:46
5-latek: Nie a3−b2 tylko a3+b3
Tutaj nie stosujesz wzoru a2−b2 ze robisz to przez sprzezenie
1 lis 19:53
Laurka: niee
2 lis 11:40
inez: jak usunąć niewymiernosc z u{ 1 }√2 + { 2 }√3
19 lis 15:48
inez: po znaku } jest kreska ułamkowa
19 lis 15:49
Klaudia: a jak rozwiązać takie zadanie
√2
−−−−−−
5√3
20 lis 16:36
jabol: 4 2+√5 2
−−− −−−−− −−−
√5 , 3√2 , tam jest taka mała trójeczka xd−−−>√5
8 maj 16:48