Maciej: Dana jest funkcja (x-1)2-y=(x-2)(x+2)+6x
Określ monotoniczność funkcji.
29 mar 00:07
kasiek: Ja bym to po prostu uprościła.
(x-1)2-y=(x-2)(x+2)+6x
x2 - 2x + 1 - y = x2 + 2x - 2x - 4 + 6 /- x2
-2x + 1 - y = - 4 + 6x
y = -8x + 5
Kiedy narysujesz tę funkcję zobaczysz, że jest ona malejąca.
To wynika też z definicji.
dla każdego x1 < x2 : f(x1) > f(x2)
x1 = 1 x2 = 2
f(x1) = -8 *1 + 5
f(x1) = -3
f(x2) = -8 * 2 + 5
f(x2) = -11
-3 > -11
Funkcja jest malejąca
29 mar 10:21
Undi: btw. po prawej stronie jest wzór skróconego mnozenia (a+b)(a-b)= a
2 - b
2
A zadanie zrobione jak na moje oko dobrze
30 mar 17:43
aniaaa: y= 5(x−7)2
13 cze 09:44