inkwizytor
inkwizytor: Największa wartość f kwadratowej jest równa 9. Liczby 0 i 6 są miejscami zerowymi.
a)zapisz wzór tej funkcji w postaci ogólnej
b)dla jakich x wykres tej funkcji leży powyżej wykresu funkcji y=x+4
Jak to policzyć: ułożyć układ równań wykorzystując miejsca zerowe i co mam zrobić z punktem o
wartości 9 mam go podstawić do wzoru za y ?
17 mar 13:58
Pestek: zad A)
x1=0
x2=6
funkcja przechodzi przezpunkt (3,9) − wierzchołek
9=a(3−0)(3−6)
−9a=9
a=−1;
y=−1(x−0)(x−6)
y=−x2+6x
17 mar 14:05
h3h: q=9
p=3
x1=0
x2=6
podstaw sobie miejsca zerowe pod p iloczynowa
nastepnie p,q pod postac kanoniczna
zrob uklad rownan z jednego i drugiego z niewiadoma 'a'
oblicz a
koniec
b)
twoja funkcja kwadratowa>y=x+4
oblicz i juz
17 mar 14:08
Pestek:

Zad b)
−x
2+6x>x+4
−x
2+5x−4>0
x1=4, x2=1
więc x∊(1,4)
17 mar 14:10
inkwizytor: dobra ale skąd wyliczasz p=3 skąd sie to bierze
17 mar 14:11
Pestek: punk p leży na środku odcinka między m. zerowymi;
p=(x1+x2)/2
p=6/2=3
17 mar 14:13